Is er verschil tussen marmer en natuursteen ?

 

Natuursteen is de verzamelnaam van diverse soorten steen die gebruikt worden in en rond woonhuizen en gebouwen als hotels, restaurants, kantoorgebouwen, airports, musea, ziekenhuizen etc, etc. In het normaal taalgebruik wordt marmer en natuursteen vaak door elkaar gebruikt. Hieronder staan voor veel gebruikte steensoorten een omschrijving.

Marmer: Marmer is een compacte en harde steensoort. Dit gesteente is ontstaan door kristallisatie van kalksteen. Deze steensoort wordt regelmatig toegepast in een interieur (voor de vloeren, vensterbanken, tafelbladen, schouwen en badkamers).

Graniet: Graniet ontstaat onder hoge druk in de diepe aardlagen, waardoor het een van de hardste en bijgevolg meest slijtvaste natuursteensoorten is. Het is een hard ongelaagd gesteente, dat voornamelijk bestaat uit kwarts, veldspaat en glimmer. Graniet wordt vaak gebruikt als keuken werkblad en vloer en heeft een goede weerstand tegen vervuiling. 

Hardsteen: Hardsteen is een traditionele natuursteensoort die al eeuwenlang in ons land wordt toegepast. De steen komt in zeer veel bewerkingen voor. Dankzij een zeer lage porositeitsgraad neemt hardsteen geen vochtigheid op en is hij uitstekend bestand tegen vorst. 

Leisteen: Leisteen worden in fijne, compacte lagen gevonden in de groeve. Het slijtoppervlak geeft een ruw oppervlak. De steen is bijna altijd vorstvrij en daardoor ook dermate geschikt voor buiten. Hij is door zijn breukruwe oppervlak niet echt gevoelig voor krassen en tevens gemakkelijk in onderhoud. 

Travertin: Een kalksteen, waarin zich holten bevinden, die zijn ontstaan doordat de in de afzetting aanwezige plantenstengels later zijn vergaan. De gaten worden meestal voor het gebruik gestopt met een soort stopverfachtige substantie. Ook geschikt voor in de tuin! 

Er zit een sluier over mijn pas gelegde vloer.

Hoe kan ik dit verwijderen?

De waas die over de vloer ligt is het gevolg van het invoegen van de vloer. Deze cementsluier is te verwijderen met speciale cementsluierverwijderaars. Let op dat bij kalksteenhoudende steensoorten zoals marmer zuurvrije middelen worden gebruikt. Wij werken met de middelen van Lithofin, Simus en Seal-Guard. Dit zijn hoogstaande kwaliteits producten binnen de natuursteenwereld.

Hoe kan ik vlekken in mijn vloer voorkomen?

Pas gelegde natuurstenen vloeren dient men te beschermen tegen indringen van vuil ,vet, koffie etc..Men kan als bescherming het natuursteen impregneren Hiervoor gebruiken wij de producten van Seal-Guard, diverse grote projecten hebben wij reeds behandeld, denk bijvoorbeeld aan Paleis het Loo te Apeldoorn !

Hoe moet ik mijn natuursteen onderhouden 

Gebruik voor de wekelijks dweilbeurt een onderhoudsproduct wat de vloer reinigt, en waar niet teveel zeep producten inzitten. Teveel aanbrengen houdt in dat er laagjes op de vloer worden aangebracht wat na verloop meer vuil aantrekt dan afstoot. Af en toe met lauw water dweilen is aangeraden. Voor de juiste producten kunt u kijken op www.marmeronderhoud.nl Men kan het natuursteen altijd reinigen met een neutraal reinigingsmiddel zoals groene zeep. Gebruik in ieder geval nooit zure reinigingsmiddelen zoals toilet/bad-kamerreinigers. Een neutraal reinigingsmiddel heeft een PH-waarde tussen de 5,5 en 6

Kun je natuursteen renoveren 

Dof gelopen vloeren of vlekken op uw vloer  kunnen door kristallisatie of polijsten weer veel van hun verloren glans terugkrijgen. Met speciale diamant pads en polijstpoeder kan de vloer er na behandeling weer prachtig uitzien.U kunt ons geheel vrijblijvend informeren over de mogelijkheden of een foto zenden met uw wensen. Wij zullen u hier een passend antwoord op geven 

Looppaden in uw vloer 

De vloer zal dan licht opgeslepen moeten worden in 3  tot 4 gradaties met diamant om vervolgens gepolijst te worden. Na deze behandeling is de vloer bijna als nieuw.. Hierna krijgt u van ons een onderhoudsadvies en zult u weer jaren plezier aan u vloer beleven.

vlekken in mijn vloer 

Het is belangrijk dat u zo snel mogelijk met een neutraal reinigingsmiddel vlekken opneemt. Vooral bij zachte natuursteensoorten is de kans op het indringen van vet, olie of andere agressieve vloeistoffen groot. Als men de vlekken er niet met reinigingsmiddelen uit krijgt, dan moet het natuursteen gekristalliseerd of gepolijst worden om de toplaag te herstellen. Dit kunnen wij uiteraard verzorgen. Wij werken met uitstekende producten om het tot een prachtig eindresultaat te brengen. 

wat te doen met Leisteen,basalt, dolomiet, 

Deze kan machinaal gereinigd worden en hem  vervolgens te impregneren. Hierdoor zal hij vet vuil en waterafstotend zijn , gemakkelijk in onderhoud en een mooie uitstraling krijgen. Wij werken met producten van Seal-Guard, deze vergeeld en verkleurd niet en doet zijn werk voor meerdere jaren. 

Marmer en natuursteenonderhoud Lemstra       06-53200080          info@marmerennatuursteenonderhoud.nl      Uranusstraat 76 9742 JZ Groningen