Kristalliseren van Marmer en Natuursteen

Vloeren die bestaan uit kalkhoudende steensoorten marmer, kalksteen, travertin of hardsteen en dof zijn gelopen, kunnen weer op glans worden gebracht door kristalliseren.

De hoogte van de glans na het kristalliseren hangt af van de oorspronkelijke oppervlakte bewerking gezoet of gepolijst en de mate waarin deze dof is gelopen.

Deze behandeling maakt zeer ondiepe krasjes onzichtbaar of minder zichtbaar. Andere beschadigingen blijven onveranderd zichtbaar.(Hier zal een andere bewerking nodig zijn, kijk hiervoor bij de rubriek polijsten

Met behulp van chemicaliën en een boen machine wordt in de toplaag een chemische reactie veroorzaakt.

Het principe berust op een reactie van het calciumcarbonaat van het steenoppervlak met magnesiumfluorsilicaat en fosfor- of oxaalzuur, in aanwezigheid van een katalysator (ijzer). 

Door die reactie vormt het calciumcarbonaat van het oppervlak om tot calcium- en magnesiumfluoride, over een diepte van ongeveer een tiende millimeter.

Na behandeling is de toplaag iets harder en minder damp doorlatend dan het oorspronkelijke steen oppervlak.

Ondanks deze hardere laag verloopt het slijtageproces in de praktijk niet langzamer dan bij het oorspronkelijke oppervlak. 

Voor aanvang moet een eventuele bescherm laag of sterke vervuiling eerst worden verwijderd. Zie hiervoor de rubriek reinigen.

 

Wanneer kristalliseren ?

 

Om uw natuurstenen vloer zo lang mogelijk mee te laten gaan, is het aan te bevelen deze na het leggen te laten kristalliseren.

 Zeker bij uw marmeren vloer of een travertin vloer, dit vanwege het feit dat dit zachte steensoorten zijn.

Het kristalliseren wordt overigens alleen aanbevolen bij nieuwe vloeren of vloeren met geringe slijtage.

Voor oudere vloeren of vloeren met meer slijtage, kunt u kijken bij polijsten.

 

Waarom is kristalliseren belangrijk?

Marmer en travertin zijn dus zachte en poreuze steensoorten. Vuil en vocht kan dan gemakkelijk in de steen trekken waardoor de oorspronkelijke glans snel verdwijnt. Om dit tegen te gaan kan de vloer gekristalliseerd worden. Ook zal uw vloer na het kristalliseren makkelijker in onderhoud zijn en behoud hij langer de uitstraling die hij verdient.

 

Samenvattend nog even de voordelen op een rijtje:

  • Er ontstaat een hardere toplaag.

  • De vloer wordt minder vocht gevoelig.

  • Er wordt geen vocht meer doorgelaten.

  • De vloer wordt veel minder slijt gevoelig.

  • De vloer is makkelijker in onderhoud.

 

Meer weten? 

 

Of wilt u een offerte aanvraag? 

 

Neem hieronder contact op via het formulier, of bel nu direct: 06-53200080

Marmer en natuursteenonderhoud Lemstra       06-53200080          info@marmerennatuursteenonderhoud.nl      Uranusstraat 76 9742 JZ Groningen