Zoeken
  • Marmeronderhoud

Hoe onderhoudsproblemen bij marmer en natuursteen aan te pakken


Een stappenplan om onderhoud aan uw natuursteen / marmer  goed uit te voeren helpt hierbij goed. Om de juiste onderhoudsmethode en onderhoudsproducten te kunnen inzetten is het eerst van belang te weten om wat voor steensoort  het gaat.

Welke steensoort wilt u onderhouden? De eerste stap in de juiste natuursteenverzorging en -onderhoud is te zorgen voor een beter begrip van de diverse steensoorten. Deze informatie zal u helpen om te bepalen welke schoonmaakmiddelen te gebruiken en wat de beste manier is  om uw marmer en natuursteen te onderhouden.

Onderverdeling natuursteen Natuursteen wordt onderverdeeld in drie fundamentele geologische classificaties  naar hun specifieke  formatie processen: sedimentaire-, metamorphische- en stollingsgesteenten. Bovendien kunnen stenen in elke categorie behoren tot ofwel kalkrijke of kiezelhoudende steensoort.

Kalksteen bestaat voornamelijk uit calciumcarbonaat, een chemische verbinding die vaak gevonden wordt in natuursteen, schelpen en parels. Calciumcarbonaat is gevoelig voor zure oplossingen, dus  milde, niet-zure reinigers worden hiervoor aanbevolen.

Kiezelhoudende steen, is, zoals de term aangeeft, voornamelijk samengesteld uit silicaten, zoals kwarts, veldspaat, mica, enz. Daarom is  een siliciumhoudend steen in het algemeen bestand tegen de meeste zuren in keuken omgevingen. Zure reinigers worden echter nog steeds  afgeraden, daar  deze stenen sporen  van mineralen kunnen bevatten die gevoelig zijn voor zuur.

De volgende grafiek kan een handige gids zijn:

sedimentair gesteente

setamorfisch gesteente

stollingsgesteente

kalkrijk

kalksteen, travertin,onyx

marmer, serpentijn

siliciumrijk

zandsteen

leisteen, kwartsiet, speksteen

graniet

Vervolgstappen onderhoudsaanpak natuursteen en marmer Nadat de steensoort is vastgesteld, moet worden bekeken of uw natuurstenen vloer of andere natuurstenen toepassing beschadigd is en in welke mate. Vervolgens wordt er gekeken naar het voorkomen van vlekken en of de vloer in zijn geheel dof is geworden. En last but not least gaat het er uiteraard om wat de klant wil!!.

Vlekidentificatie in marmer en natuursteen Het identificeren van de aard van de vlek op het stenen oppervlak is de sleutel tot het verwijderen ervan. Vlekken kunnen  gebaseerd zijn op olie, organisch materiaal, metaal, biologisch materiaal, op basis van inkt, verf of zuur. Als je niet weet wat de oorzaak van de vlek is, zoek dan naar aanwijzingen die waarschijnlijke oorzaken kunnen vormen voor de aanwezige vlekken. Hier zijn een aantal vragen die u kunnen helpen het een en ander te achterhalen :

Waar ligt de vlek? Ligt hij in de buurt van een plant, een gebied waar eten wordt bereid of gegeten, of is het een gebied waar cosmetica gebruikt wordt?

Welke kleur heeft de vlek? Wat is de vorm of patroon van de vlek in uw marmer of natuursteen ? Wat is er te zien in het gebied rond de vlek? Nadat de soort natuursteen en de aard van de vlek is vastgesteld kan de vlek aangepakt worden.

Wat voor soort vlek(ken) zit(ten) er in uw natuursteen of marmer? De volgende paragrafen beschrijven de soorten vlekken waar u te maken mee kan hebben. Welke huishoudelijke chemicaliën te gebruiken en hoe deze met een kompres toe te passen.  

Vlekken op basis van olie (vet, loodgieters 'stopverf, teer, olie, melk, cosmetica). Een vlek in natuursteen op basis van olie zal de steen donkerder maken en normaal gesproken moet dit chemisch worden opgelost, zodat de bron van de vlek kan worden weggespoeld. Reinigen met een van de volgende zachte, vloeibare reinigingsmiddelen:  schoonmaakmiddel, terpentine of aceton.  Natuursteen en marmeronderhoud Lemstra heeft veel ervaring met het succesvol verwijderen van olie en vetvlekken in marmer en natuursteen. Daar waar collega bedrijven er niet in slaagden vlekken op olie basis succesvol te verwijderen lukte dit ons wel. Zie ook olievlekken verwijderen. (FAQ)

Organische vlekken (koffie, thee, wijn, fruit, tabak, papier, voedsel, urine, bladeren, schors, vogelpoep.) Organische vlekken in marmer en natuursteen veroorzaken een  roze-bruine vlek  en kunnen verdwijnen door de bron van de vlek te verwijderen.  Binnenshuis, reinigen met  waterstofperoxide  en enkele druppels ammonia.

Metaalvlekken  (ijzer, roest, koper, brons). IJzer of roestvlekken zijn oranje tot bruin van kleur en hebben de vorm van het object dat de vlek veroorzaakte zoals de vorm van spijkers, schroeven, bouten, blikjes, bloempotten, metalen meubelen. Koper- en bronsvlekken zijn groen of modderig bruin en het gevolg van de inwerking van vocht op de omgeving. Metaal vlekken kunnen worden verwijderd met een kompres.  Diepgewortelde roestvlekken zijn zeer moeilijk te verwijderen en de stenen kunnen permanent gekleurd zijn. Reinigen met verdunde reinigingsmiddel. Gebruik een 1/2 kop van een van de volgende middelen:  ammoniak, bleekmiddel of waterstofperoxide en een liter water . Let op : geen bleekmiddel en ammoniak niet mengen.

Inkt (tover stift, pen, inkt. ) Op licht gekleurde stenen, gebruik bleekmiddel of waterstofperoxide. Op donker gekleurde stenen, gebruik je  verfverdunner of aceton.

Verf Kleine hoeveelheden kunnen worden verwijderd met thinner of voorzichtig met een scheermesje afgeschraapt worden. Zware dekking verf mag alleen worden verwijderd  met een iële "zware vloeistof" verf stripper. Verf strippers kunnen het oppervlak van de natuursteen etsen; na polijsten is dan later noodzakelijk.  Gebruik alleen hout of plastic schrapers voor het verwijderen van slib en gestremde verf. Normaal gesproken, zal latex en acrylverf geen vlekken veroorzaken.

Andere vormen van onderhoud zoals  renoveren, slijpen, polijsten,  kristalliseren en impregneren staan hieronder.

Natuursteen renoveren / natuursteen repareren Is uw natuurstenen vloer kapot  of ontbreken er  stukken natuursteen dan kan worden over gegaan tot renoveren , het natuursteen repareren en/of het natuursteen vervangen.

Natuursteen schuren / natuursteen slijpen Wanneer het natuursteen niet kapot is of wanneer geen delen van het natuursteen ontbreken, zijn er andere manieren van natuursteen onderhoud mogelijk. Wanneer het natuursteen kaal, dof of beschadigd is of als er in het natuursteen hoogte verschillen zitten, dan kan uw natuursteen schuren of uw natuursteen slijpen een oplossing zijn.

Natuursteen polijsten Indien uw natuursteen er nog redelijk uitziet en alleen de glans verdwenen is, zijn er andere methoden om uw natuurstenen vloer of natuurstenen schouw weer in haar oorspronkelijke staat te herstellen. Zo kunt u uw natuursteen polijsten. Lees verder voor meer informatie over natuursteen en marmer polijsten

Kristalliseren natuursteen Naast het polijsten kan uw natuursteen ook door ons gekristalliseerd worden. Natuursteen kristalliseren heeft een gelijksoortig resultaat als het polijsten van natuursteen. Het verschil tussen beide is voornamelijk gelegen in het uitvoeringsproces. Lees verder voor meer informatie over natuursteen en marmer kristalliseren

Impregneren natuursteen Indien uw natuurstenen vloer of natuurstenen schouw nog in perfecte staat is, of indien uw natuursteen weer naar oorspronkelijke staat is hersteld, dan is het impregneren van natuursteen van groot belang. Lees verder voor meer informatie over natuursteen en marmer impregneren

Onderhoudscontract natuursteen Indien u zeker wilt weten dat uw natuurstenen vloer of uw andere natuurstenen toepassing altijd de perfecte uitstraling heeft, of wanneer u zelf niet meer naar het onderhoud van uw natuurstenen vloer of natuurstenen toepassing wilt omkijken, dan kunt u bij ons een onderhoudscontract voor uw natuurstenen vloer of andere natuurstenen toepassing afsluiten. 

Door het afsluiten van  van een onderhoudscontract voor uw natuurstenen vloer, natuurstenen schouw of andere natuurstenen toepassing, weet u zeker dat deze altijd in een perfecte staat zal verkeren. Wilt u meer weten over onze onderhoudscontracten klik dan hier.

Voor onderhoudsproducten kiest u het beste uit professionele merken. 

voor verdere vragen Marmer en natuursteenonderhoud Lemstra klik hier !

Heeft u naar aanleiding van het bovenstaande nog verdere vragen over natuursteen onderhoud, of u wilt advies wat u het beste met uw natuurstenen vloer, dan wel natuurstenen schouw of wand kunt doen, neem dat contact met ons op.

Wij voorzien u graag van advies waar u verder mee komt.

43 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Marmer en natuursteenonderhoud Lemstra       06-53200080          info@marmerennatuursteenonderhoud.nl      Uranusstraat 76 9742 JZ Groningen